Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś chciałby poznać specyfikację sprzętu na którym uruchomiono demo CitizenCon 2016 to wyglądała ona następująco:

Intel i7-5820K 3.3GHz Stock

ASUS ROG GTX 1080 Strix

64GB Corsair Vengeance DDR4

ASUS X99-A

Corsair Vengeance C70

O samej optymalizacji można poczytać tutaj:

System Specs for Demo PCs at CitizenCon (& Optimization Explanation)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z pracowników Frontiera zauważył coś ciekawego. Podobno sposób prezentacji ma dużo większe znaczenie na nasz stosunek do rozwoju projektu niż to co faktycznie pokazano. Ponadto zwrócona została uwaga na to, że inny rodzaj przekazu trafia do Europejczyków a inny do Amerykanów.

Zaloguj się aby zobaczyć tę zawartość. 

Co sądzicie?

Edytowane przez Obrońca Zbanowanego Zgudiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest, prezentacja mogła być lepiej przemyślana. Citizencon zaczął się z godzinnym opóźnieniem, przez następne 1,5 godziny był pokaz slajdów, a to na co wszyscy czekali było na samym końcu i trwało tylko ok. 40 minut. Gdyby skrócili całość do ostatniej godziny z hakiem, mniej więcej tyle ile trwał Gamescom, a Spectrum wrzucili do AtV na pewno odbiór całości byłby inny. 

Edytowane przez Nuir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja. Właściwy pokaż zaczął się ok. w pół do trzeciej w nocy. Byłem w tedy już niesamowicie wkurwiony, że zaśpię do pracy i nic nie zobaczę. Przez co mój odbiór tego co pokazali był taki że to jest katastrofa. :P

Edytowane przez Obrońca Zbanowanego Zgudiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja się wypowiem głosem świeżaka. JEstem zadowolony z tego co zobaczyłem. Będę się cieszył jak wydadzą 2.6 do końca roku i 3.0 w pierwszej połowie przyszłego. Oczywiście rozumiem, że z perspektywy osób, które czekają na grę kilka lat, a nie miesięcy jak ja, to może być bardziej frustrujące. Z drugiej strony czy ktoś w ogóle oczekuje jeszcze od CIG, że nie będą dalej rozciągać terminów? :)

Jestem natomiast zadowolony z zawartości prezentacji. Sama prezentacja edytora terenu rokuje bardzo dobrze. Po tym co zobaczyliśmy można mieć nadzieję, że content będzie dodawany całkiem sprawnie i możemy się zdziwić jak szybko będą się pojawiać kolejne planety i układo już po wydaniu podstawowej wersji gry. 

Oczywiście gameplay demo to całkiem inna historia - było porównywalne z demonstracją z Gamescom. Oczywiście, mamy inny, ciekawszy typ planety. Dochodzą efekty atmosferyczne, flora i fauna. Wrogami są NPC a nie postaci sterowane przez innych graczy.

Reasumując - efekt jest zadowalający. Zdaje się, że mamy pretensje o to, że nie zostaliśmy zwaleni z nóg jakimiś rewelacyjnymi funkcjonalnościami.

| MOBO: MSI X79A-GD45 Plus | CPU: Xeon E5-2665 + SPC Fortis 3 | RAM: Crucial Tactical DDR3 16GB (2*8GB) 1600MHz CL8 | GPU: SAPPHIRE NITRO+ RX480 8GB |
| HDD:
 WD 650GB 7200RPM | SSD: 2x GoodRam Iridium Pro 240GB | PSU: SPC Enduro FM1 Gold 650W | CASE: Aerocool Orange DS 200 | OS: Windows 10 Pro x64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To działa tak:

Obiektywnie pokazali coś na prawdę fajnego.

Subiektywnie ludzie (w tym ja) się nastawili na obiecaną prezentację SQ42 oraz na wypuszczenie 2.6, tak żeby 3.0 zgodnie z obietnicami było w tym roku. Ponieważ tego nie było, oraz ze względu na to że była 3 w nocy to wrażenie pozostało ostrego zawodu, pomimo tego, że obiektywnie to co pokazali było na prawdę niesamowite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaje bo muszę poczynić pewne inwestycje w domu, dla tzw świętego spokoju. Zrozumie to każdy facet żyjący X czasu ze swą ukochaną pod jednym dachem ;) Jak dobrze pójdzie to na anniversary sale zacznę odbudowywać armade.

Nic mi w życiu tak nie wyszło jak włosy.

JAX0wAC1.jpg

Lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Berecik26 Weź nie oszukuj już. Zapomniałeś ukryć sygnaturkę... Wyprzedajesz flotę bo musisz spłacić tego Bengala z LTI!

sygn2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co, kran cieknie i ona znów śmiała ci to przypomnieć, już 3 raz w tym dziesięcioleciu? :D 

Skutki niepożądane obejmują: suchość w ustach, zawroty głowy, mdłości, zatrzymywanie wody, bolesne swędzenie odbytu, halucynacje, demencję, psychozę, śpiączkę, śmierć i cuchnący oddech. Star Citizen nie jest dla każdego. Przed uruchomieniem zapoznaj się z treścią licencji dołączonej do instalatora bądź skonsultuj się z Chrisem lub Benem, gdyż każda gra w fazie pre-alfa niewłaściwie potraktowana zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

drunk.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony świeżo po obejrzeniu prezentacji na YT chciałbym zwrócić uwagę na pewną rzecz. Burza piaskowa w gameplayu. Oczywiście tutaj grzecznie czekała na odpowiedni moment, żeby uderzyć, ale biorąc pod uwagę słowa, że planują takie efekty atmosferyczne mieć w grze (jak. np też huragany wspomniane) planety z rzeczywistym oświetleniem chmur, tworząca się od tego pogoda wynikająca z mapy cieplnej planety (tu odnoszę się do wywiadu dla GamersNexus) to wszystko nie ma odpowiednika w świecie gier i ten edytor...

Mogliby mi dać sam ten edytor i miałbym zabawy na kilka lat... bezpośrednie przejście z poziomu edycji do gry bez zapisywania, bez czekania - potężne narzędzie łatwość tworzenia i edycji, proceduralne powiększanie obiektów stworzenie sceny w 5 minut, która w normalnych warunkach wymagałaby co najmniej kilku godzin żmudnego wstawiania, obrotów kombinacji chodziły słuchy o tym, że mają bardzo dobry program do projektowania planet ale to jest czyste piękno.

Wcześniej bałem się o to jak zamierzają zapełnić universum planetami, które mogłyby choć trochę dorównać jakości statków teraz widać, że wszystko idzie w dobrą stronę. Wstępnie można wręcz taśmowo malować biomy planety i potem wybrać kilka miejsc poświęcić im trochę czasu i uwagi i bum No Man Sky się chowa, mamy planetę z kilkoma dopracowanymi miejscami do zwiedzania i generycznym terenem, który i tak wygląda bajecznie. To co widać w gameplayu to w sumie kilka godzin roboty przy takich możliwościach oczywiście mówię tu tylko o poukładaniu obiektów, a dostaliśmy ścieżkę o długości kilku kilometrów. Zrobienie mapy tak dużej i jednocześnie dopracowanej jak z Army 3(270km2) to coś co może wykonać jedna osoba w tym edytorze i to szybko.

Popieram szczególnie ten punkt wygląda na to, że w tym momencie same planety które mamy dostać w 3.0 mogą już być z grubsza gotowe i są w fazie domalowywania lokacji. Pytaniem pozostaje ile takich lokacji wymagających najwięcej pracy - Terra Prime na ten przykład ma się znajdować na planetach? Bowiem szybkie sklecenie kilku ładnych kamyków/wąwozów i wsadzenie tam kilku Tuskenów to coś co nazwałbym mini lokacją, których na niezamieszkałych planetach lub ledwie zamieszkałych pewnie będzie po kilkanaście max plus z 1-3 bardziej dopracowanych np. miasteczko z portem dla statków (Mos Eisley). Zapewne wyjdzie na to, że takie Terra Prime albo Nowy Jork będzie się tworzyć dłużej niż kilka całych planet co tylko wpłynie na jeszcze większą jakość tych lokacji.

Oczywiście szkoda, że zabrakło prezentacji SQ42, ale absolutnie jestem zadowolony z prezentacji bowiem widać, że świat będzie piękny i wystarczająco duży by się w nim zgubić.

TL:DR - mój hype train właśnie z szybkiego diesla dostał upgrade i stał się rozpędzonym maglevem.:woot:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam widzę wielki postęp, oczywiście pokazali go tylko w jednej z płaszczyzn których to Star Citizen ma bardzo wiele i nie każdemu zwolennikowi zależy na wszystkich ta samo mocno jednocześnie. Teraz padło na proceduralne planety, temat wałkowany od dawna przez bardzo wielu producentów który niejako został przyśpieszony i wymuszony na wczesnym prowadzeniu w SC właśnie przez nich i hype wkoło tego tematu.

Tak kochani, proceduralne planety już ma niema każda konkurencyjna produkcja, zaczęło się od zajawek w kilku idnie projektach by następnie nakręcić ostry hype w Elite czy NMS. Nie wiem czy wiecie albo czy pamiętacie, proceduralne planety miały być dodane dopiero po komercyjnej premierze Star Citizena jako rozszerzenie gry w dalszej części jej rozwoju, a tak przez powiedzmy najnowszy kosmo trend mamy je już teraz i będą w SC obecne już na jego starcie. Ja się z tego faktu bardzo cieszę hurra ! Proceduralne planety to coś na czym mi bardzo zależy, nie wyobrażam sobie eksploracji bez tajemnicy i cieszenia oczy widokami podczas ich odkrywania. 

Patrząc subiektywnie spełnia się moje marzenie, które obok innych w świecie SC zajmowało u mnie bardzo duży priorytet. Patrząc obiektywnie widzę ogromny postęp od czasu pierwszej prezentacji technologii do tego momentu mamy prawdziwy przełom, atmosfera planet wydaje się głęboka i gęsta, efekty atmosferyczne są leprze niż przewidywałem, chmury czasem wyglądają jak prawdziwe, burza piaskowa z piorunami także wygląda rewelacyjnie, a światło i odbicie zachodzącego słońca rzucają realizmem na kolana, to drobne smaczki które wspólnie tworzą oczekiwany realizm i klimat. Tego nie doświadczymy w Elite czy Space Enginiersach nie mówiąc już o kolorowych jak malowankach planetach z NMS. 

Jeśli wszystko już teraz wygląda tak rewelacyjnie to aż strach pomyśleć jak to będzie za rok gdy wiele rzeczy zostanie dodane i wiele udoskonalone, poprawione. Na szczególną uwagę zasługuje tu fakt braku skyboxa, wszystko co nas otacza generuje nam widok, planety, gwiazdy księżyce i stacje kosmiczne, jeśli powinny być widoczne to są widoczne, a tego nawet w teoretycznych rozważaniach nie oczekiwałem.

Słowem jestem zachwycony ile osiągnięto i to przy tak dobry frameratecie, oczywiście brak pokazu SQ'42 i Star Marine był rozczarowujący ale dla mnie nie na tyle żeby nie potrafić się cieszyć z tego co i jak pokazano.

W dodatku należy sobie uświadomić że cały wszechświat SC już istnieje i jest z każdym dniem udoskonalany i okraszany obiektami, dostępnymi misjami i to że pokazano nam układ Leir i planetę Leir III wraz z sąsiadującymi obiektami a nie jakąś teoretyczną planetkę tylko potwierdza ten fakt ;) 

Edytowane przez Tommy Rich

UXleTZk.pngATER DRACONES         TOMMY RICH FLEET        STAR CITIZEN POLSKA3W1sLPY.png   
URl3Qun.png?1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie jest przypadkiem to samo forum którego użytkownicy zazdroszczą graczom SC ? Czego ano tego, że mogą chodzić po swoich statkach, ba mogą z nich wysiąść i poganiać sobie z buta wraz z innymi graczami po stacji kosmicznej, albo jak komuś się nudzi do w pustce kosmicznej. Jeśli tak to s...ał ich pies.

Nic mi w życiu tak nie wyszło jak włosy.

JAX0wAC1.jpg

Lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zanim SC wyjdzie to Elite to wszystko będzie miało ;)

P.S. A Skąd wiadomo ze to demko nagrane od nowa a nie nagrywane z komputera na prezentacji bo wszystkie ruchy kamery i czynności postaci są takie same?

P.S.2. Jestem już pewny ze to ten sam filmik z tej samej prezentacji z CitizenConu tylko zakodowany w  60 klatkach...

P.S.3. To jednak inny filmik, są drobne różnice... Widać ze Roberts próbuje przenieść metody z Holywood, sztywny scenariusz ;)

Edytowane przez 2M1R

]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym jeszcze plik raw, bez paskudnej kompresji z YT, ale chyba nie mam na co liczyć :P 

Skutki niepożądane obejmują: suchość w ustach, zawroty głowy, mdłości, zatrzymywanie wody, bolesne swędzenie odbytu, halucynacje, demencję, psychozę, śpiączkę, śmierć i cuchnący oddech. Star Citizen nie jest dla każdego. Przed uruchomieniem zapoznaj się z treścią licencji dołączonej do instalatora bądź skonsultuj się z Chrisem lub Benem, gdyż każda gra w fazie pre-alfa niewłaściwie potraktowana zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

drunk.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ta sama prezentacja i na pewno w dużym stopniu jest oskryptowana, sam jej przebieg jest bardzo mocno reżyserowany. Ale trzeba pamiętać, że to jest MMO, a nie gra przygodowa czy strategiczna i nie można od tak w niej pokazać typowego scenariusza jakim jest przykładowy gameplay, tu zawsze trzeba coś zaimprowizować bo, większość akcji w grach MMO jest aranżowana przez samych graczy. Gdyby to był single player to można było by mieć wrażenie że to jakiś trick aby zrobić wrażenie podczas prezentacji ale to jest ogromny sandbox który robi wrażenie dopiero po zapełnieniu go żywymi graczami. Ja tą prezentację widzę jako taki RPG, gdzie wewnętrznym głosem był głos Robertsa :D 

Edytowane przez Tommy Rich

UXleTZk.pngATER DRACONES         TOMMY RICH FLEET        STAR CITIZEN POLSKA3W1sLPY.png   
URl3Qun.png?1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że najpierw ktoś za to musi zapłacić, a oceniając po dziennej ilości graczy na Steam to jakoś sukcesu na przyszłość nie wróżę. 

JFK (1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steamowi gracze w ED to raczej niewielka część społeczności bo większość doszła do wniosku, że woli bezpośrednio wspierać Frontiera i kupować wszystkie pierdołki i kolejne dodatki na stronie producenta. Nie płacąc w ten sposób 30% haraczu dla Steam :) Więc nie są oni widoczni w przytoczonych przez Ciebie statystykach ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na dowód tego kilka screenów z możliwości Cobra Engine:

https://www.frontier.co.uk/our_technology/#

Polecam galerie po prawej ;)

Edytowane przez Jazz

JFK (1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co tam Jazz, niektórzy ludzie wiedzą lepiej Cobra Engine rozwijany już od 1988 roku musi być the best, w końcu tyle czasu spędzono przy jego programowaniu że teraz w mig dodadzą do niego to wszystko nad czym tak strasznie męczy się CIG :P 

Dodać to oni i może dodadzą ale w jaki sposób i jak to wszystko będzie działało, chodziło i wyglądało to już inna sprawa, a jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, tym którzy tego nie rozumieją odsyłam do fenomenu i jednocześnie porażki ostatnio wydanego No Man's Sky - tam też się spieszono ;) 

URl3Qun.png?1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi