Skocz do zawartości
Dragnarek

Awionika czyli mózg naszego statku.

Rekomendowane odpowiedzi

teraz 32 to powoli standard.. hi-endowy, ale standard.

Ja jak bym teraz kupował lapka to tylko z 32 już, no ale kupie pewnie w przyszłym roku ;P

Jeszcze nie przesadzajmy ;) Standard to jeszcze nie jest, mająć 8 GB ramu + procek i kartę graficzną nadal jesteś trzepać we wszystko na maksymalnych ustawieniach bez przymuł. Chyba, że chcesz sobie 2 gry naraz puszczać + Bóg wie co w tle ;) Co nie zmienia faktu, że za rok dwa pewnie dla maksymalnego efektu będzie potrzebne 16 GB a później 32 itd...

procek:  Core i5 3570 K 3,4 GHz ale na stałe podkręcone 4,0 a przy testach to nawet 4,4 GHz jechał ;)

karta graf : AMD Radeon 7870 Asus 2 GB (niestety tego ptaszka mogę tylko o 5-7 % podkręcać :( )

płyta gł.:  Asus P8Z77 - Deluxe

SSD :  Kongstone 2,5 " V300 (tylko system na nim stoi)

HDD :  z 5 dysków od 100 - 250 GB (taka zbiórka z poprzednich kompów ;) ) - głównie baracudy 7200

ram : 8gb ddr3 2 x 2400 Mhz xmp CL 11

Sam składałem i śmiga pięknie, muszę tylko jeszcze wiaraczki dokupić do obudowy. Jedyne czego żałuje, że kupiłem SSD 60 GB a nie większy, no ale wtedy jeszcze mega drogie były...

EDIT:

smaczek z joe

http://joemonster.org/art/27452/Pokoje_maniakow_gier_komputerowych

Edytowane przez Meandester

Zapraszam do wspólnego grania (Discord):

DISCORD.GG

Check out the LYNX CORP community on Discord - hang out with 185 other members and enjoy free voice and text chat.

Zapraszam do wspólnego grania (Guilded):

https://www.guilded.gg/i/bEzq3q6p

Jeżeli na start w grze chcesz dostać dodatkowe 5000 UEC (5$) skorzystaj z mojego "Refferal Code"  podczas rejestracji (wystarczy kliknąć w link->)STAR-4NYK-GPNC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JM się znowu popisał. Na drugim obrazku jest ewidentnie pokój jakiegoś maklera albo bankiera. Oprócz tego jest też parę grafików/montażystów.

Swoją drogą, Gates kiedyś powiedział, że 640 KB RAMu wystarczy każdemu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wstępie do artu tam jest to wyraźnie napisane przecież :)

Jakiś post jest interesujący, pomocny, zabawny, denerwujący? Skorzystaj z systemu reakcji - autor będzie mieć większą motywację, by napisać kolejne lub się poprawić! Masz pytanie do admina? Zajrzyj tutaj.

:miecio: :ad: sig_neb.png :ad: :miecio: 

banner-discord-ga-ad-scpl.png
Power tends to corrupt; absolute power corrupts absolutely. - Lord Acton
Frankly, my dear, I don't give a damn. - Rhett Butler

I am the Law. - Judge Dredd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Setup na trzy monitory fajna sprawa. Ale z racji braku miejsca prędzej dla mnie optymalny będzie jakiś HOTAS bez pedałów i urządzenie VR...

@Nebthtet
Może i tak, ale tytuł jest mylący :/

Tak to z tabloidowatym pisaniem bywa ;)

Jakiś post jest interesujący, pomocny, zabawny, denerwujący? Skorzystaj z systemu reakcji - autor będzie mieć większą motywację, by napisać kolejne lub się poprawić! Masz pytanie do admina? Zajrzyj tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwa monitorki i na początku dziewczyna brechtała się ze mnie... Jak zaczęła robić mgr na moim kompie przestała się brechtać i zaczęła dziękować ;)

Kiedyś jak się uda to może przy którejś wymianie sprzętu, też zrobię sobie stanowisko na 3 monitory, jednak na razie na 2 jest spoko ;)

Co do JM to niektóre stanowiska są zajebiste, bez dwóch zdań :)

DISCORD.GG

Check out the LYNX CORP community on Discord - hang out with 185 other members and enjoy free voice and text chat.

Jeżeli na start w grze chcesz dostać dodatkowe 5000 UEC (5$) skorzystaj z mojego "Refferal Code"  podczas rejestracji (wystarczy kliknąć w link->)STAR-4NYK-GPNC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz jakies zboczenie chyba jest, ci ludzie pewnie tez maja zainstalowana toalete w fotelu :D

ultimate-gaming-toilet.jpg

:D

en-1-combined-a.png

To jest puste, ciągnie się w nieskończoność i… O mój Boże, tam jest pełno gwiazd! - Arthur C. Clarke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Microsoft Windows 7 Ultimate (x64) Build 7601

Proc                 AMD Phenom II X4 960T Black Edition

Płyta               ASUS SABERTOOTH 990FX

Grafa              GIGABYTE GeForce GTX 560

Dźwięk           NVIDIA GF114 - High Definition Audio Controller

I na razie wszystko lata na max detalach . Wąskie gardło które wszystko muli to dysk :(

Na teście wydajności mam 7.7 , 7.6 to HDD mam 5.9

Plan mam na SSD , świeży system ......

Aha komp ma 3 lata

Edytowane przez Robal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft Windows 7 Ultimate (x64) Build 7601

Proc AMD Phenom II X4 960T Black Edition

Płyta ASUS SABERTOOTH 990FX

Grafa GIGABYTE GeForce GTX 560

Dźwięk NVIDIA GF114 - High Definition Audio Controller

I na razie wszystko lata na max detalach . Wąskie gardło które wszystko muli to dysk :(

Na teście wydajności mam 7.7 , 7.6 to HDD mam 5.9

Plan mam na SSD , świeży system ......

Aha komp ma 3 lata

aż muszę spytać... jaka rozdzielczość ekranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

systemowy test wydanosci bardzo nie lubi dyskow twardych, nawet jak przepniesz z SATA2 na SATA3
Nawet nie wiedzialem ze nVidia robi karty dzwiekowe o.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa.. :) mój HDD po prostu JEST słaby , pojemny , ale wolny bardziej jak składnica danych niż coś dobrego do gier .

Druga sprawa że system ma już tyle lat co komp.

Swoją drogą całość i tak swoje lata już ma i nie wiem jak to będzie latało na SC    pikseloza czy do ogarnięcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz o zastosowaniu czysto gamingowym to przejście na SSD będzie miało znikomy wpływ na ilość wyświetlanych klatek. Start gry i ładowanie jej komponentów będą zauważalnie szybsze, natomiast sama rozgrywka zostanie na tym samym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam jaeszcze do nowego roku na SSD , na razie "rozsądna" cena  jest na 125 GB chyba od szajsunga  , poczekam na 250 GB. Pewnie karta graficzna  do nowego będze do wymiany  ram 8GB do dodania lub wymiany na szybszy :) . Procek pewnie obleci .

Szkoda zmieaniać cała platformę tym bardziej że jak policzyłem zmiana wszystkiego nie ma sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC ma ten plus, że jak kupiłeś z głową płytę główną to resztą możesz żonglować przez jakiś czas ;) chyba, że chcesz zawsze mieć uber sprzęt ;)

DISCORD.GG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłądając kompa wolałem dołożyć do płyty i później nie mieć problemów , a mieć później możliwość zakupu chociaż jednego lepszego procka . Płyta jest taka : ASUS SABERTOOTH 990FX więc jeszcze troszkę polata , chociaż opinie różne , ja jestem zadowolony .

Zostanie mi do dokupienia dysk SSD nowa karta graficzna i MOŻE nowy procek o ile do mojej podstawki jeszcze dostanę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robal

Jak masz kasę, to polecam z procków i7 4770k, najrozsądniejszy zakup na chwile obecną, moim zdaniem, przy obecnej technologi. Osobiście nie żałuję zakupu tego potworka. :)

ad.pngdastro_ad.pngad.png

Wszystkie moje posty na forum GameArmada mają postać prywatnej opinii i są oparte na moim prywatnym zdaniu odnośnie różnych zagadnień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno czegokolwiek i tak poczeka do nowego roku ceny spadną :)

Pytanie czy opłaca się przechodzić na Intela . W konfie na AMD stanie obecnym pójdzie max 2500 zł w razie zmiany na Intela to jest już 3500 ++ zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że intel jest wart swojej ceny, sam się prze konfigurowałem z AMD na Intel i jest git.  :)

Wszystkie moje posty na forum GameArmada mają postać prywatnej opinii i są oparte na moim prywatnym zdaniu odnośnie różnych zagadnień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Intelu jadę od ponad 5 lat i polecam zdecydowanie. AMD nie jest złe ale jak mi padło chłodzenie na procku to się wszystko powyłączało a nie wygorało do piwnicy ;)

Już nie mówiąc o tym że jest stabilny, wydajny i w ogóle osom :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Intel vs AMD to poczytajcie Sobie różne fora o tej tematyce, to zobaczycie że naprawdę ilość rdzeni na dzisiejszy stan to nie jest standardowy wyznacznik jakości procesora (przykład tego 8 rdzeniowego potwora amd z seri FX) Gdzie przy 8 rdzeniach macie 8 wątków, a przy I7 to samo jest przy 4 rdzeniach, gdzie na każdy rdzeń przypadają 2 wątki przy lepszym wsparciu (żargon czystko techniczny już daruje). FX bardziej się "pocą" a Intel jest bardzo zrównoważony i stabilny, AMD "teoretycznie" ma lepszy potencjał ale obecna technologia nie jest na takim standardzie żeby w pełni wykorzystywać nowe cuda od amd, no i też zawsze tak było że jak ktoś chce oszczędzić trochę kasy, to idzie w AMD, ale to jest bardzo złe założenie, bo jednak na dłuższa metę, lepiej poodkładać trochę dłużej na coś dobrego, niż kupować "dobrego średniaka".  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oki czuję się pokierowany :)

Niestety aby pograć w SC wkomfortowych warunkach trzeba będzie odnowić platformę :P

Edytowane przez Robal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko raczej nie już teraz.

Alfa i tak będzie raczej słabo zoptymalizowana a do 2015 jeszcze wiele w sprzęcie komputerowym się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi